Om Kampen Økologiske Barnebondegård

Over 20 år bak ryggen

Det finnes neppe mange barnebondegårder der ute med lenger historie enn Kampen Økologiske Barnebondegård. Selve ideen var ganske så revolusjonerende i sin tid. På begynnelsen av 90-tallet så man en rask vekst i den urbane befolkningen her i Norge. Folk flyttet inn til byen, og store blokker med leiligheter dukket opp overalt. Det ble stadig mindre grøntarealer, og husdyr ble begrenset til hunder og katter. Noen lokale jenter så dette som et problem, og foreslo i 1991 å bygge en liten bondegård på Kampen der menneskene kunne komme i kontakt med naturen når de ønsket. Tre år senere var ideen blitt et faktum, for Kampen Økologiske Barnebondegård åpnet dørene i 1994 og ble straks et populært samlested blant småbarnsforeldre med store håp for fremtiden. Etter en rekke dugnader, lang planlegging og hjelp fra Oslo kommune ble Kampen Økologiske Barnebondegård et fantastisk sted der både barn, ungdommer og voksne kunne lære om ulike gårdsdyr, om livet på gården og arbeidet som må gjøres, samt om matproduksjon og grønnsaker generelt. Det har nå gått over 20 år siden KØBB åpnet opp for allmenheten, og siden dess har en kvart million unger vært innom og hjulpet til.

Edens hage i betongjungelen

Kampen Økologiske Barnebondegård befinner seg i et lite, rødt hus kun et steinkast fra Ensjø T-banestasjon. Hvis du er kjent i Oslo, vet du allerede hvor sterkt Kampen som område skiller seg ut fra sine omgivelser. Noe nærmere sentrum finner man Tøyen og Grønland, to tett bebodde områder som har et dårlig rykte på seg grunnet gjengkriminalitet og høy arbeidsledighet blant beboerne. Like etter Kampen i den andre retningen ligger Etterstad og Bryn, to drabantby-lignende områder fra 70-tallet som heller ikke kan skryte av naturskjønne omgivelser. Kampen er derimot et lite stykke Kristiania, et lite stykke historie, et område med typiske norske trehus og grønne enger. En ekte oase av fred, positiv atmosfære og hyggelige mennesker som gjerne stopper opp for å vise deg rundt. Med betongjungel på begge sider har Kampen blitt et populært sted å tilbringe helligdagene. Hvorfor ikke nyte en hel dag her i området, med noen spennende timer på Kampen Økologiske Barnebondegård der man virkelig kan bli ett med naturen og se dyrenes fjes lyse opp når du pleier dem litt.

Stor familie av besøksgårder

Kampen Økologiske Barnebondegård har en positiv og livsglad visjon, men denne deles faktisk av en rekke andre organisasjoner rundt omkring i verden. Spesielt her i Europa har det blitt lagt et stort fokus på miljøvennlighet, på økologisk matproduksjon og en bærekraftig fremtid for alle og enhver. KØBB ble derfor tidlig med i noe som heter EFCF, en europeisk organisasjon som samler bondegårder i byene rundt et felles mål om å gjøre byene våre grønnere. Medlemmene i denne organisasjonen møtes med jevne mellomrom for å diskutere ideer og støtte hverandre i ulike prosjekter. En rekke bondegårder rundt omkring i Europa deltar i disse møtene, og hvert år arrangerer man en stor konferanse – i 2013 gikk denne av stabelen i Bodø. Kampen Økologiske Barnebondegård er dessuten sertifisert som en såkalt 4H-bondegård. 4H er en ideell organisasjon som sprer respekt for naturen og ansvarsfølelse blant ungdommer. Klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse. Disse fire h-ene står sentralt i alt KØBB gjør!

Miljøfyrtårn

Kampen Økologiske Barnebondegård er et godkjent miljøfyrtårn, noe som understreker deres streben etter miljøvennlige løsninger og økologiske detaljer. De driver stadig vekk med ulike miljøtiltak, og satser stort på økologiske løsninger der dette er mulig. Slik viser bondegården sitt samfunnsansvar og leverer årlige miljørapporter til myndighetene. Siden 2014 har de hatt en helt økologisk vaffelbod gående – her kan man smake ekstremt gode vafler store deler av året, noe smårollingene sikkert vil sette pris på når du kommer på besøk.

Privacy Policy