Friluftsbarnehage på Kampen Økologiske Barnebondegård

Kampen park

Denne idylliske parken er en storfavoritt blant lokalbefolkningen, men mange kommer også fra andre deler av Oslo for å kose seg i de skjønne omgivelsene. Kampen park har lang historie, og det er alltid både spennende og litt mystisk å ta seg en tur rundt den flotte byparken. Her finner du flere helt forskjellige avdelinger og detaljer – fra Plaskedammen på det høyeste punktet i parken til den historiske Damvokterboligen (bedre kjent som Alpehytta på folkemunne) som har blitt omgjort til en barnehage. Totalt dekker parken 36 dekar, altså er det mer enn nok med plass for mange ulike aktiviteter uten at folk er i veien for hverandre. Her passet det ypperlig med en liten barnehage, og når Kampen Friluftsbarnehage dukket opp var det straks mange søkende som gjerne ville la ungene kose seg i byparken på heltid. Kampen park har vært åpen i over ett hundre år, altså har den gitt utallige mennesker uforglemmelige minner. Ungene som har vokst opp i parken takket være Friluftsbarnehagen er nå glade og smilende voksne mennesker. Kanskje er det atmosfæren i luften?

Friluftsbarnehager – typisk norsk

Du hører det nesten på navnet. Friluftsbarnehager, tror du foreldre i andre deler av verden har hørt om noe lignende? Norge er et unikt land på mange, mange måter. Friluftsbarnehagene er ett av våre spesialiteter. Man kan nesten stille et filosofisk spørsmål rundt det hele – hva kom først, friluftsbarnehagene eller friluftselskende nordmenn? Nordmenn er glade i villmarka, det er noe vi er født med. Vi er glade i å gå tur, i å sette ut mot åsene og viddene. Vi liker å tilbringe tid i friluften, der vi samler tankene og setter i gang med en særegen norsk meditasjon. Derfor er det så vanvittig kult at vi også har friluftsbarnehager her i landet. Dette er barnehager der ungene kan utvikle seg i total trygghet, men uten å sperre dem inne i slitne rom med dårlig luft. Her er man mye ute, året rundt, utforsker omgivelsene og lærer om naturen. Alle barn er født kreative, og i friluftsbarnehager får denne egenskapen fritt spillerom. Nysgjerrigheten og engasjementet blandes med sosialt samspill og miljøvern, slik at alle unge nordmenn forstår hvor avhengige vi alle er av naturen.

Kampen Friluftsbarnehage

Som nevnt ble den gamle Alpehytta (Damvokterhuset) ombygd til barnehage for et kvart århundre siden, og siden dess har man alltid kunnet legge sine gåturer innom dette fantastiske stedet der barnelatter stadig er å høre. Kampen Friluftsbarnehage har vært ekstremt populær blant foreldrene i nærområdet helt siden oppstarten, og flere generasjoner med stolte østkantbarn har vokst frem i disse fire veggene. Friluftsbarnehagen har gått gjennom litt turbulens i det siste og regnes nå som en kunstbarnehage, men friluften er fortsatt like viktig som den nye visjonen om kunstnerisk utfoldelse. Fortsatt fokuserer man på ungenes velvære, trygghet og positive erfaringer. Det nye mottoet er et perfekt bevis på sammenknytningen mellom kunsten og naturen – «Med kunst og kultur – i ett med natur». Høres det ikke flott ut? Kampen Friluftsbarnehage har vært innom Kampen Økologiske Barnebondegård jevnlig gjennom alle år, og bruker fortsatt gården to dager i uka. Slik får barna et ekte, kjærlig forhold til både miljøet, naturen, villmarken og dyrene som lever rundt oss.

Blir til kunstbarnehage – for sikkerhets skyld

Selv om overgangen fra friluftsbarnehage til kunstbarnehage var noe vanskelig og bydde på en rekke problemer (spesielt for foreldrene), var dette alt i alt et positivt steg i riktig retning. Sikkerheten har alltid vært i sentrum for den spesielle barnehagen, og det er nettopp sikkerheten som fikk eierne til å gjøre litt om på saker og ting. Ungene vil fortsatt tilbringe mye tid i friluften, men for å gi dem flere muligheter til å utvikle seg i trygge omgivelser har man altså tilført blant annet maling og estetiske fag på menyen.

Privacy Policy